diumenge, 20 de juny de 2010

Les consultes sobiranistes més metropolitanes mobilitzen al 14% del cens

Un total de 68.500 catalans han participat avui en les consultes sobiranistes que s'han organitzat a una cinquantena municipis de Catalunya. Aquesta xifra voreja el 14% dels gairebé mig milió de ciutadans cridats a les urnes, segons les dades provisionals de participació facilitats per la Coordinadora de les Consultes.


En les anteriors onades de consultes, la participació fou superior a la d'avui, tot i que llavors es votava en poblacions de petita i mitjana grandària. En canvi, avui ho feien grans ciutats metropolitanes com Mataró (Maresme), Sant Boi, Cornellà o Sant Feliu (Baix Llobregat), on CiU i ERC obtenen els seus pitjors resultats i que són feus de PSC, ICV-EUiA i PP.

En les consultes del 13 de desembre, la participació fou del 27 % del cens; en les del 28 de febrer, del 21 %, i en les del 25 d'abril, del 20 %.

Les dades de participació d'avui tornen a posar de manifest que les consultes mobilitzen l'electorat bàsicament sobiranista, però que no sedueixen a una majoria clara dels electors.

Hi ha hagut més participació als municipis petits i mitjans, on els nacionalistes treuen tradicionalment els seus millors resultats, mentre que els índexs són discrets en les ciutats del 'cinturó roig', com popularment es coneix a la Regió Metropolitana de Barcelona des de la transició, on els partits d'esquerra gaudeixen de l'hegemonia electoral.

Així, a Sant Feliu de Llobregat (Barcelona), la participació ha estat del 8,5%. En canvi, en municipis petits el percentatge es dispara: Vallromanes (34%), Sobremunt (68,8%), Òrrius (45,24%), Masllorenç (40,85%) i Osor (55%).

L'excepció que confirma aquesta regla és Mataró (Barcelona), ciutat de més de 100.000 habitants amb alcalde socialista i on la participació s'aproxima al el 24%, i on hi ha hagut una intensa campanya durant les últimes setmanes.

Des de la Coordinadora de les Consultes, el diputat d'ERC Uriel Bertran ha celebrat les dades d'avui, ja que les consultes han aconseguit penetrar en el territori més hostil: la Regió Metropolitana.

"Hem dinamitat el 'cinturó roig'", ha dit Bertran, qui ha afegit que Catalunya és una terra el suficient "madura" com per organitzar un referèndum sobre l'autodeterminació amb caràcter vinculant a nivell català.

Font: Europa Press

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada